... epochy a staletí jsou ony mžiky na jevišti, kdy vlastní ucho se diví, co vlastní huba povídá... J.Werich

Vííínečko bílé...!!! (ze seriálu Zdravý život s vínem)

21. října 2008 v 10:55 | Waity |  Lepší jeden prd než deset doktorů aneb o zdraví
Další články:


"Čím dříve v říjnu odpadává ve vinici listí, tím úrodnější bude rok příští."
Vzhledem k poloze vinic a klimatickým podmínkám u nás jsou naše vinařské oblasti vhodnější pro výrobu vín bílých.


Téměř třetina plochy moravských a českých vinic je osázená třemi základními odrůdami: Ryzlink vlašský, Veltlínské zelené a Müller Thurgau.




MÜLLER THURGAU: odrůda byla vyšlechtěna v roce 1882 Prof. H.Müllerem. Z posledních poznatků dle výsledků genové analýzy provedené Dr. Ferdinandem Regnerem je však zřejmé, že odrůda vznikla křížením Ryzlinku rýnského s Madlenkou královskou. Pro výborné pěstitelské vlastnosti (ranější zrání hroznů, pravidelnou plodnost a nenáročnost) a oblibu harmonického vína u nás je dnes nejrozšířenější odrůdou, která se pěstuje na 10,9% plochy našich vinic. Víno má zelenožlutou barvu s typicky jemně muškátovým až broskvovým buketem a příjemnou chutí. Je vhodné k lehkým jídlům a čerstvým sýrům.



VELTLÍNSKÉ ZELENÉ je tradiční odrůda nejvíce pěstovaná na Velkopavlovicku, Znojemsku a Mikulovsku. Pravděpodobně pochází z Dolního Rakouska, kde je i nejrozšířenější. U nás v současnosti pokrývá 10,3% plochy vinic. Podle vyzrálosti ročníku dává vína běžná stolní ke každodennímu pití, ale i vysoce jakostní. Má zelenožlutou barvu a měla by v něm být cítit medově lipová vůně. Víno je vhodné jako svačinové, k vařeným masům, k předkrmům a k tvrdým sýrům. Tato odrůda se často využívá k výrobě šumivých vín.





RYZLINK VLAŠSKÝ: tradiční odrůda Mikulovska, osvědčená pravidelnými sklizněmi a dobrou mrazuodolností. Její původ není jednoznačný a s Ryzlinkem rýnským nemá nic společného. Na Moravě se začal vysazovat kolem roku 1900 a nyní jeho podíl na celkové ploše vinohradů tvoří 7,8% s tendencí ke snižování. Víno se vyznačuje žlutozelenou barvou, u mladých vín převažují ovocné tóny rybízu, případně angreštu, později se objevuje vůně lučního kvítí. Víno se podává k předkrmům, k rybám, používá se i pro výrobu známkových vín nebo jako surovina pro výrobu šumivých vín.










RYZLINK RÝNSKÝ: odrůda se vyskytuje ve všech vinařských podoblastech pro dobrou mrazuvzdornost a výbornou kvalitu přívlastkových vín. Vznikla zřejmě v okolí horního toku Rýna a rozšířila se do všech světových vinohradnických oblastí. Podle některých pramenů se u nás Ryzlink rýnský pěstuje od 17. století díky řádu sv. Benedikta, v jiných se však uvádí, že to bylo již za vlády Karla IV. ve 14. století. Vína jsou barvy žlutozelené, v chuti plná a harmonická, vynikají širokou škálou vůní podle typu půdy a ročníku. Vína z Ryzlinku rýnského patří mezi nejkvalitnější, a proto je tato odrůda nazývána "králem vín a vínem králů". Podává se k předkrmům, k bílým masům a k jemným úpravám ryb.


RULANDSKÉ BÍLÉ: odrůda pochází z Francie, u nás se pěstuje ve všech vinařských podoblastech a je jednou z nejrozšířenějších špičkových vín. Paradoxní je český název Rulandské (podle Johanna Segera Rulanda ze Speyeru, který se zasloužil o jeho rozšíření). Víno má zelenožlutou barvu s jemnou květinovou vůní, ve zralém víně se pak objevuje vůně hrušek, chlebové kůrky i lískových oříšků. Rulandské bílé je vhodné pro výrobu výběrů z bobulí a botrytických sběrů. Víno se hodí k uzeným rybám nebo k pernaté zvěřině.





SAUVIGNON pochází pravděpodobně z Francie a k nám jej pod názvem "Fíkový hrozen" nejspíš přinesli habáni. U části milovníků bílých vín je vyhledáváno pro výraznou travnatost mladých vín s vůněmi po kopřivě a zelené paprice. Víno zelenožluté barvy má plnou chuť, mnohdy s minerální příchutí. Vhodně doplní chřest, ryby nebo plody moře.
CHARDONNAY se u nás pěstuje již dlouho, ale objevovalo se ve smíšených výsadbách s Rulandským bílým. Svůj název získalo podle francouzské vesničky, z níž pochází, a v poslední době patří k nejmódnějším bílým odrůdám jak u nás, tak i ve světě. Víno je vhodné pro dlouhodobé uchovávání a jako jedno z mála bílých odrůdových vín také pro zpracování technologií barrique. Má zelenožlutou až nazlátlou barvu s vůní čerstvých jablek, ve vyzrálejším víně můžeme cítit med a lískové oříšky. Chardonnay se doporučuje podávat k bílým masům a k rybám.



RULANDSKÉ ŠEDÉ: odrůda vznikla z Rulandského modrého pravděpodobně v Burgundsku a je rozšířená po celém světě. Dává plná vína zlatožluté barvy s medově nasládlou vůní a náznakem vůně pomerančů. Mívá vyšší obsah alkoholu a dlouhotrvající chuť. Víno této odrůdy si můžeme dát k masu s omáčkami nebo k dezertu.




Původ TRAMÍNU ČERVENÉHO není přesně znám, ale může pocházet z jižních Tyrol a patří ke geneticky nejstarším u nás pěstovaným odrůdám révy. Je to víno méně rozšířené, ale vysoce kvalitní, zvláště díky typickému buketu. Barva velmi plného vína, s nižším obsahem kyselin, bývá zlatožlutá, vůně medově hrozinková, doprovázená závany aroma čajové růže. Hodí se výborně k dezertům nebo asijské kuchyni.



Nově vyšlechtěné odrůdy:



PÁLAVA byla vyšlechtěna ing. J. Veverkou ve Šlechtitelské stanici ve Velkých Pavlovicích a později v Perné křížením odrůd Tramín červený a Müller Thurgau. Dává vína podobná Tramínu, barvy zlatožluté s tramínovou vůní po růžích, doplněnou vůní vanilky. Vína jsou plná, s nižším obsahem kyselin a dlouhotrvající chutí. Vhodně doplní pečené kuře, kachnu, uzené a pařené sýry a dezerty.








AURELIUS vznikl křížením Ryzlinku rýnského a Neburského ve Šlechtitelské stanici v Perné (Ing. Veverka a Ing. Zatloukal) a nejrozšířenější je v mikulovské vinařské podoblasti. Vína zelenožluté barvy a kdoulově-lipové vůně jsou podobná Ryzlinku rýnskému, avšak poněkud kořenitější a s širší škálou aromatických látek. Kabinetní vína této odrůdy jsou vhodná ke studeným předkrmům a lehkým jídlům z drůbeže, pozdní sběry pak k rybám.








MUŠKÁT MORAVSKÝ byl vyšlechtěn Ing. Křivánkem ve Šlechtitelské stanici v Polešovicích křížením Muškátu Ottonelu a Prachttraube. Odrůda je raná a dává příjemně lehké víno s muškátově květinovou vůní, které je pro svůj harmonický charakter u konzumentů velmi oblíbené. Suchý Muškát moravský se výborně hodí jako aperitiv nebo ke chřestu. Polosladký může být podáván k dezertům.

A k posezení s vínkem samozřejmě patří také něco k zakousnutí. Tak s chutí do toho!!!

 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Sara Sara | E-mail | 22. října 2008 v 11:47 | Reagovat

Chceš říct, že existuje víno, které se nazývá Madlenka královská? O tom bychom tedy něco rády slyšely já s Madlenkou. Vždycky jsem si myslela, že Muller Thurgau je víno německé a vymyslel ho nějaký Muller možná bratranec toho od Mullerových jogurtů a nepila jsem ho proto, protože jsem chtěla pít moravské víno. Vidíš to vidíš, jak se člověk nevěda šidí. A víš, že některým lidem koluje místo krve? Pan Kantorek o tom namaloval jeden vtip.Totiž takový člověk může dostat krev při nehodě jedině od jiného takového člověka, který pije stejnou značku, no aby mu pak nebylo špatně kdyby se to smíchalo, že...?

2 Sara Sara | E-mail | 22. října 2008 v 11:51 | Reagovat

Krásný článek, nabitý vědomostmi. A ještě něco, hele lidi pojďme si pomalovat paneláky těmi slováckými motivy, jako ten sklípek, jé to by mě bavilo...

3 brabi brabi | 22. října 2008 v 23:27 | Reagovat

Mám nápad, budeme ochutnávat všechny ty druhy bílého, škyt, a u toho malovat ty paneláky. :))

4 Sara Sara | E-mail | 23. října 2008 v 0:00 | Reagovat

Já to beru šéfe.

5 Radka Radka | 25. října 2008 v 11:53 | Reagovat

já mám ráda rulandské šedé a občas nějakého portugala...spíš ale teda vínka polosuchá. Ta celosuchá drhnou v krku ;)  jsem holky moc zvědavá, jestli si vlastně někdy spolu nějakou tu stopečku vypijeme. :)

6 brabi brabi | Web | 29. října 2008 v 9:30 | Reagovat

Ano, to by bylo fajn, třeba u nás na Vánoce , máme jistě nejvíc židlí a v mražáku kus dortu ze svatby...

7 Sara Sara | E-mail | 31. října 2008 v 8:21 | Reagovat

U nás by to taky mohlo být třeba na narozky našich panenek, my máme taky v mražáku kus svatebního dortu heč.

8 waity waity | 1. listopadu 2008 v 15:01 | Reagovat

Věřím, že se najde čas a příležitost vypít si nějaké to dobré vínečko. Moc se už na to těším. Taky by to mohlo být někdy u nás, když už máme ten obýváček v cajku, ne?

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama