... epochy a staletí jsou ony mžiky na jevišti, kdy vlastní ucho se diví, co vlastní huba povídá... J.Werich

Máte rádi jogurt?

11. dubna 2010 v 21:23 | Waity |  Domov jsou ruce do kterých smíš plakat
A zkusili jste si ho někdy vyrobit doma? Já ano. A je to hrozně jednoduché.

Ve výrobě jogurtu doma vidím hned několik výhod:
Tak za prvé - šetříme přírodu, protože nekupujeme stále nové a nové umělohmotné kelímky.
Za druhé: hodně ušetříme, když uvážím, že já a můj muž sníme každý den dohromady jeden malý a jeden velký jogurt. Náklady na výrobu jsou něco kolem 50 korun na týden, zatímco dřív jsme dali něco kolem 200 korun. Nekupuji totiž levné jogurty, nemají v sobě žádné živé kultury, tudíž je úplně zbytečné je jíst.
A za třetí: začala jsem po večerech místo čokolády mlsat svůj jogurt. Třeba mi to nadšení nějakou chvíli vydrží

Existuje několik receptů.
Pokud nemáte jogurtovač, ale ten je prý úplně zbytečný, nejlepší je, když v zimních měsících topíte. Vzhledem k tomu, že máme doma malé miminko, tak ještě topíme a dokud nebude venku rozumněji, topit budeme. Nebo se dá prý udělat v peřinách. Prostě strčit na pár hodin pod duchny než to ztuhne. Pak snad ještě v troubě - 3 hodiny na 50 stupňů. Ale to se mi zdá, že se výroba pěkně prodraží. No, budeme muset každopádně něco vymyslet. Napadla nás termotaška, do které by se dala láhev s horkou vodou..? ale to nemáme vyzkoušeno.
Takže k věci.
Na množství asi 14 jogurtů (což je u nás běžná týdenní spotřeba) budeme potřebovat:
  • 2 litry čerstvého mléka - hlavně ne krabicové, z toho se prý dobrý jogurt neudělá a taky by asi umřely živé jogurtové kultury
  • 1 salko - pokud chcete jogurt jemně nasládlý tak ho tam dejte, ale nemusí tam být (napadlo mě přidat med, tak to zkusím příště a napíšu pak jak to dopadlo)
  • 1 bílý jogurt se živou kulturou - může být malý, já jsem dala velký, aby byl výsledek hustší
  • pokud nechcete jen bílý jogurt, můžete dát případně ovoce na dno skleničky - kompot, marmeláda, směs připravená s cukrem speciálně do jogurtu, já jsem raději udělala bílou variantu mírně nasládlou, marmeláda se dá přidat vždycky nebo si přidám třeba banán
  • Čisté skleničky - na toto množství jsem jich potřebovala 14 malých, mám jich spoustu od Jihočeských jogurtů, které mám moc ráda
  • Domácí jogurt
Nejdřív dáme převařit mléko. Stačí, aby prošlo varem a můžeme sundat z plotýnky..
Domácí jogurt
Počkáme, až trochu vychladne a vmícháme Salko..
Domácí jogurt
Teď musíme počkat, až bude mít mléko 40 stupňů, nesmí mít více, aby se zachovaly živé kultury, které jsou velmi důležité pro zdravé trávení. Nejlepší je použít teploměr, já ho neměla, tak jsem raději nechala vychládnout pořádně a kontrolovala prstem.
Teď už jen pečlivě vmícháme jogurt se živou kulturou a hned můžeme plnit ještě teplou směs do skleniček. Pokud jsme chtěli ovocné jogurty, dali jsme si předem do sklenic na dno ovoce a nyní ho opatrně zalijeme, aby se vrstvy nesmíchaly.

Sklenice pořádně uzavřeme, utáhneme víčka a naskládáme na topení. Už po několika hodinách budeme mít krásně tuhý jogurt. Já nechala přes noc, pak jen nechala vychládnout a šup s tím do ledničky. Tam ztuhly tak, že v nich stojí lžička. A vážně jsou dobré!!! Chutí se dají opravdu srovnat s těmi drahými.
Přeju dobrou chuť ..
Domácí jogurt
V ledničce by měly vydržet asi týden. Pravda je ovšem taková, že než jsem stačila vyfotit, tři jogurty byly pryč
 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 brabi brabi | 11. dubna 2010 v 21:45 | Reagovat

Jogurty jsme si dělávaly my mladé maminky taky doma, kdysi. Posléze se na to nějak zapomnělo, ale proč to znovu nezkusit, že? :-)

2 celestina celestina | 12. dubna 2010 v 7:13 | Reagovat

Vyrábět jogurty byla  v době vedené těmi úžasnými komunisty nutnost. Nic takového totiž na pultech nebylo (pokud jsi nebyla vyvolená a nenakupovala v Tuzexu) a nechtěla-li jsi, aby tvé dítě rostlo na tlačence s cibulí, předávaly se babské recepty. I neexistence internetu a běžných telefonních přípojek to značně ztěžovala, takže získání receptur byla činnost veskrze detektivní. Nabyté kuchařské skvosty však za tu námahu stály. Navařila jsem Adámkovi a nějaký čas i Vojtíškovi hektolitry jogurtů, míchané třeba s domácími zavařeninami. Musím ale říct, že jsem ráda za současnou nabídku trhu, protože mi tím ubylo strašně moc práce a můžu strávit neděli se synkem třeba v divadle a ne u plotny, s motykou nebo shrbená nad zavařovačkami.
:-)
Nicméně chválím tě a obdivuji nad neutuchající snahou najít pro své robátko to nejlepší, bez ohledu na námahu a čas. To je super. Měla bys nosit vyznemenání za "Skvělou mamču", stejně jako tvoje sestřička a některé další mladomaminky. ;) :)

3 waity waity | Web | 12. dubna 2010 v 19:08 | Reagovat

1+2 Holky, to by bylo prima, kdybyste mohly uveřejnit některé ty skvosty kuchařské a recepty babské. Protože i my mladomaminky bychom je mohly vyzkoušet a občas ukuchtit něco echt babičkovského. Třeba mě napadá: nezná někdo recept na opravdu dobrou domácí paštiku?? :-?

4 Sara Sara | 12. dubna 2010 v 22:31 | Reagovat

No tak to je hotová bomba, zkusím, skleniček mám habakuk a ledničku furt prázdnou a dolů si dám jahůdky ze zahrádky. :-P

5 Sara Sara | 12. dubna 2010 v 22:44 | Reagovat

Já kupuju většinou velké bílé nejlevnější jogurty, protože si každý den dám jiné množství a mám teď bezva směs do bílého jogurtu. Kupujeme si s holkama už nějaký čas ve zdravé výživě pastu ze sezamových semínek Tahini, je to vlastně nesladká podoba Chalvy,  Sezam je zdrojem vápníku, vitaminů B1 a B6, železa a hořčíku,takže té přidám k několika lžícím bílého jogurtu jednu lžičku a aby to bylo sladké, dostala jsem mateří kašičku s propolisem a to je samotné tak hrozně sladké, že se vám úplně nohy podlomí, takže toho dám taky malou lžičku, potom zamíchat a je to opravdu dobrota. Myslím, že pro děti, dospělé i babulinky hotová bomba zdraví, no a když přidáme ten domácí jogurt, tak moje rychlé snídaně nebudou mít chybu. Děkuji za inspiraci :-D

6 Sara Sara | 12. dubna 2010 v 22:48 | Reagovat

Jestli jsem to pochopila správně ty živé kultury se rozmnoží do celého množství dvou listů, takže příště můžu použít jeden z těch mých jogurtů? Na další výrobu? Dá se to nějak poznat jestli se tam vlní nějací živí mrňousi? O_O Ne že bych si chtěla pořizovat mikroskop :-D

7 Sara Sara | 12. dubna 2010 v 22:49 | Reagovat

překlad: listů znm. litrů :-D

8 waity waity | Web | 12. dubna 2010 v 23:05 | Reagovat

[6]: Ano, je to tak, příště už by Ti měl stačit Tvůj vlastnoručně vyrobený jogurt na další výrobu. Ale fakt nevím, jak se dá poznat, že tam ty hodné bakterie opravdu jsou. Taky mě napadlo, jestli jsem třeba neměla to mléko moc teplé když jsem tam dávala živý jogurt. No, nezbývá než tomu věřit ;-)

9 Sara Sara | 13. dubna 2010 v 10:04 | Reagovat

Mám skvělou zprávu pro všechny kdo mají malé prcky a chtějí jim dobře vařit. Knížka od pana doktora Fořta Aby dětem chutnalo, znovu vychází. Mám ji právě v nabídce Knižního klubu, takže kdo by ji chtěl za členskou cenu 249,-kč, normálně bude stát 299,-kč, tak mi zavolejte, dáme si sraz ve městě a půjdem si pro ni. Myslím, že je to opravdu dobrá investice :-D

10 waity waity | Web | 13. dubna 2010 v 11:39 | Reagovat

[9]: Máme ji :-)

11 Misa Misa | 13. dubna 2010 v 20:27 | Reagovat

jeee, prima, bezva, to urcite vyzkousim! Uz si doma delam jogurt (to chodi moje polovicka kolem hrnce okruhem, protoze pry delam babske receptuury) no ma pravdu. Vypada to dobre. Hlavne se mi libi ta originalita, smichas s cim chces. Moc dekuju :-)

12 Misa Misa | 13. dubna 2010 v 20:31 | Reagovat

knizku od pana Forta mam doma. Sehnala jsem ji pred pul rokem, ridim se ji, ikdyz bych ji vytkla nejake veci. Moje ditko tak ji jidla svetu neznama a mistnim uplne prapodivna. :-D

13 waity waity | Web | 13. dubna 2010 v 21:18 | Reagovat

Včera jsem udělala jogurty s medem místo Salka. Dala jsem tam tři velké lžíce, příště bych dala asi míň - je to sladké až až. Jsou dobré, chutnají po medu, akorát trošičku míň ztuhly. Přece jen to Salko tomu dodá větší hustotu ;-) Jo a vzpomněla jsem si, když někdo nechce sladké Salko, může dát i kondenzované mléko.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama