... epochy a staletí jsou ony mžiky na jevišti, kdy vlastní ucho se diví, co vlastní huba povídá... J.Werich

Luxusní zapečené brambory

4. listopadu 2010 v 21:10 | Waity |  Domov jsou ruce do kterých smíš plakat
Tento recept mám vlastně od svojí sestřičky. Nevím, kde ho vzala, ale napsala mi ho na kousek papíru, když jsem se s ní radila, co mám dobrého uvařit. Od té doby jsem ho dělala několikrát. Někdo by mohl namítat, že tento oběd bude stát stejně jako pořádný stejk. Tak hrozné to snad zase nebude a navíc je to moc dobrá mňamka.
papu

Tak začneme:
Budeme potřebovat: brambory, 1-2 menší cibulky, mrkev, jakoukoli mraženou nebo čerstvou zeleninu (např. hrášek, lusky, brokolici, kukuřici), 1/4 l sladké smetany, 3 ks taveného sýra (apetito), zelené nebo sušené bylinky, pepř, sůl, česnek (asi 6 stroužků), tvrdý sýr, klobáska, 2 vejce, drůbeží šunka vcelku. Všechny ingredience lze podle potřeby a chuti obměňovat nebo samozřejmě vynechat.
Doporučuji si večer předem uvařit brambory ve slupce. Do druhého dne krásně vychladnou, budou se pěkně loupat a příprava jídla už nezabere skoro žádný čas.
Oloupeme tedy ve slupce uvařené brambory a nakrájíme je na kolečka.
papu
papu
Zelenina: na pánvi si na olivovém oleji osmažíme cibulku, přidáme na jemno nastrouhanou mrkev (pokud máme čerstvou zeleninu, přidáme ji teď) a chvíli opékáme na pánvi, pak už jen horkou vodou propláchnutou mraženou zeleninu. Prohřejeme.
papu
Majda: do misky mezitím nalejeme smetanu, rozklepneme do ní 2 vajíčka a přidáme tavené sýry nakrájené na kousky. Přidáme proprcaný česnek, nasekané bylinky a může být (nebo nemusí) nastouhaný sýr. Dobře promícháme.
Skládáme do pekáčku: trošku olivového oleje, na to vrstvu brambor, rozprostřít trošku zeleniny, přelít majdou ze smetany.
Pozor! Nakrájíme si na kostičky drůbeží šunku a přidáme právě teď.
Dále pokračujeme druhou vrstvou: brambory, zelenina, majda.
Pozor! Klobásky na kolečka do druhé vrstvy.
Třetí vrstva budou brambory a majda nakonec.
papuNecháme zapéci. Z vlastní zkušenosti trošku déle, aby se brambůrky pěkně vypekly.
DOBROU CHUŤ..
 

3 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 brabi brabi | Web | 5. listopadu 2010 v 1:15 | Reagovat

Jj, tohle je dobré, taky to dělám. Toho proprcaného česneku dávám hodně a když není smetana, dám jen mléko, ssafra, že bych to zítra udělala? Ale nemám ten salám! Tak udělám jen brambory a hodně česneku, sůl, zaleju mlékem a peču a pak jsou to myslivecké brambory a je to taky ňamka. ;-)

2 celestina celestina | 5. listopadu 2010 v 19:32 | Reagovat

krásné a chutné. Děkuji za báječnou inspiraci :-)

3 Sara Sara | 5. listopadu 2010 v 20:07 | Reagovat

Šmankotky jakej stejk vždyť já bych za pečený brambory s vůní masíčka sýra česneku a zeleniny dala milion. Je to moje nejoblíbenější jídlo. Dobré jsou tam i žampiony nebo místo cibulky pečená paprika a úplně nejlepší pití k tomuhle jídlu je kefír. I když mě vůbec nevadí když ze všech popsaných ingrediencí mám pouze brambory a česnek a to kyselý mlíko :-P

4 SV SV | 23. listopadu 2010 v 16:22 | Reagovat

jééé, tak to poznám. ale v inom prevedení trošku. ak sú tam aj paradajky, voláme to talianske zemiaky. a ak nie, tak francúzske zemiaky. ;-)  
naše mäsožravce k tomu dostávajú osobitnú porciu klobásky, prípadne kus mamutej flákoty ;-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama