... epochy a staletí jsou ony mžiky na jevišti, kdy vlastní ucho se diví, co vlastní huba povídá... J.Werich

Co to u nás dnes voní? Že by Vánoce?

16. prosince 2010 v 22:22 | Waity |  Domov jsou ruce do kterých smíš plakat
Recept na pravou domácí vánočku
Udělat pravou domácí vánočku není jen tak. Chystala jsem se na tento důležitý krok pečlivě, protože jak řekl náš Nejmilejší táta, bez vánočky nebudou Vánoce. Byl totiž od malička zvyklý, že na Vánoce ji jeho maminka vždycky upeče. Tak jsem si šla k jeho mamince pro recept a vyzkoušela si ji raději týden dopředu.
Vánočka

A tady je recept, kdyby si někdo z Vás chtěl dobrovolně "zkazit" předsváteční odpoledne. Protože ta pravá vánočka se přece snídá na Štědrý den..
Suroviny na dvě vánočky:
Dělala jsem z poloviční dávky 0,5 kg mouky, a i ta jedna vánočka je dost velká, tak myslím, že stačí i pro velkou rodinu, ale jak chcete :-)
1kg polohrubé mouky
400g hladké mouky
6dl vlažného mléka
70g droždí
1 celé rozpuštěné máslo
220 g cukru krystal (dala jsem třtinový)
2 vejce
1 žloutek na potření
Vanilkový cukr
2 velké panáky rumu
Kůra z půlky citronu
1 malá lžička soli
Rozinky, mandle (nakrájené) a ořechy podle chuti
Všechny suroviny, které budeme používat, si vytáhneme nejdřív a to hodně dopředu z ledničky, aby měly stejnou teplotu. Je to důležité.
Začneme kváskem. Do vlahého mléka rozdrobíme droždí, přisypeme 1 lžíci cukru a 1 lžíci hladké mouky a necháme 10 minut v teple vzejít.
Mezitím obě mouky smícháme se solí, cukrem, ve zbytku mléka rozpuštěným cukrem, rozpuštěným a vychladlým máslem, vajíčky a citronovou kůrou. Přídáme rozinky a mandle nebo oříšky podle naší chuti. Nějaké nakrájené mandličky si necháme na posypání vánočky. Nakonec přidáme kvásek a vypracujeme těsto. Musí se dlouho hnětat aby se všechno pěkně spojilo (aspoň 10 minut, aby vánočka při pečení nepopraskala).
Vánočka
Z pěkně tuhého těsta vytvarujeme bochánek (pokud je těsto řídké, přidáme ještě mouku), který zaprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme pěkně na teple hodinu kynout. Těsto by mělo za tuto dobu zdvojnásobit objem. Mně kynulo tak hodinu a čtvrt.
Jak máme vykynuto, vyklopíme těsto, znovu propracujeme, rozdělíme na devět dílů a vytvoříme z nich stejně dlouhé válečky. Z prvních čtyř upleteme první patro. Patro se plete střídáním pravých a levých válečků od středu do obou stran. Dáme na přichystaný plech. Na plechu máme pečící papír pomaštěný tukem. Konce spodního patra zmáčkneme k sobě a zahrneme dospodu. Střední patro bude o něco menší copánek ze tří válečků a vrchní jen zamotané ze dvou. Opatrně přitiskneme k sobě, horní konce zahrneme dospod vánočky, pěkně si ji upravíme a zapíchneme pěkně seshora dolů tři špejle, aby se nám vánočka při pečení nesesula či nezplacatěla.
Takto přichystanou vánočku necháme na plechu ještě hodinu kynout.
Potřeme žloutkem s troškou mléka, posypeme krájenýma mandličkama a můžeme péct.
Vánočka
Pečeme při 150° asi hodinu nebo alespoň třičtvrtě. Po půl hodině pečení jsem přikryla ve vodě namočeným pečícím papírem celou vánočku, aby se nespálila. Tak se pěkně dopekla do zlatova. Při pečení ještě naběhla, takže jí máme plný plech. Nejmilejšímu tátovi jsem navrhla, jestli nemám půlku zamrazit na Štědrý den. Prý ne, určitě ji za tři dny zvládne a za týden můžu upéct další. Tak uvidíme..

Příště si dám pozor, abych copánky více utáhla. Třeba bude vánočka potom vyšší. Trošku se "rozjela" i přes ty špejle. Ale dobrá je i tak :-)
 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Misa Misa | 17. prosince 2010 v 9:52 | Reagovat

no jeeee, ja bych si dala, jen tak nebo s maslem a medem....domaci jsem nejaky rok nejedla. Asi si na ni letos netroufnu...ikdyz, kdo vi. Rozhodne dekuju za osvedceny recept. :-)  ;-)

2 Radka Radka | 18. prosince 2010 v 20:39 | Reagovat

ta teda vypadá skvěle! Cítím tu vůni až sem, hmmm...... ale je ti jasné, že žádné zlaté prase neuvidíte, že? :-D

3 waity waity | E-mail | Web | 18. prosince 2010 v 22:02 | Reagovat

[2]: Jsem s tím smířená 8-)

4 Radka Radka | 19. prosince 2010 v 8:47 | Reagovat

možná ale uvidíte jiné....... :-D  ;-)

5 Sara Sara | 19. prosince 2010 v 19:05 | Reagovat

Je to první vánočka, která se mi líbí. jsi veliká šikulka, ale že se tam dávají panáky rumu to teda koukám O_O možná že bych ji jedla kdybych tohle věděla :-D

6 waity waity | E-mail | Web | 23. prosince 2010 v 12:49 | Reagovat

[5]: No, moc pěkná není, ale dobrá tedy jo. Dnes peču tu vánoční, tak snad bude hezčí a hlavně vyšší. A když ne, tak se stejně sežere :-P Možná kousek uchráním i pro Vás, kteří příjdete mezi svátky na návštěvu ;-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama