... epochy a staletí jsou ony mžiky na jevišti, kdy vlastní ucho se diví, co vlastní huba povídá... J.Werich

Listopadové podzimní nápady

30. října 2011 v 23:53 | Waity |  Maličkosti dělají dokonalosti, ale dokonalost není maličkost
ZAHRADA
Z ozdobných dýní si můžeme vydlabat přírodní vázy, do kterých aranžujeme chryzantémy a jiné zajímavé přírodniny. Cukrová i červená řepa a dýně se v tomto období uplatní jako originální svítilny o svátku svatého Martina. Materiálu vydlabaného z dýní budete mít jistě nepřeberné množství. Uvádím jeden vyzkoušený recept, jak jej zužitkovat.

Dýňový koláč
Těsto: 250 g celozrnné mouky, 100 g rostlinného tuku, 100 g moučkového cukru, 1 vejce, 2 lžíce vody, špetka soli.
Náplň: 500 g dýně, 100 g rostlinného tuku, hrst hrozinek nebo jiného suš. ovoce, 1/4 čajové lžičky muškátového oříšku, 1/4 čajové lžičky mletého nového koření, skořice na posypání a přírodní cukr.
Z uvedených surovin zpracujeme těsto a necháme v lednici alespoň 20 minut odležet. Mezitím na tuku osmahneme kostičky dýně, přidáme koření, hrozinky, sůl a cukr podle chuti. Těsto vyválíme a vložíme do vysypané koláčové formy. Prudce pečeme dvacet minut. Potom koláč pomažeme náplní a ještě 10 minut pečeme. Ještě teplý sypeme skořicí.

LOUKA A LES
Přichází čas ukládání se k zimnímu spánku. O ježka, kterého jsme slyšeli přes léto dupat v zahradě, se nyní můžeme postarat.
Hnízdo pro ježka
Poblíž našeho domu (v zahrádce nebo na kraji lesa) utvoříme hromádku z větviček, chvojí, slámy a spadaného listí. Pokud náš domek nějaký ježek objeví, jistě se sem rád přes zimu nastěhuje.

ZDRAVÍ
Před zimou si s dětmi připravíme zdravou pochoutku do čaje.
Nakládaný citron
Potřebujeme citrony, škrabku, prkénko, nůž, krystalový cukr, užší zavařovací sklenice (nejlépe se šroubovacím uzávěrem).
Citrony umyjeme, oškrábeme a nakrájíme na kolečka. Kolečka obalujeme v cukru a vrstvíme do vypařených sklenic. Poslední vrstvu zasypeme cukrem. Citrony pustí šťávu a v zimě je dáváme do čaje, který už zpravidla nemusíme sladit.

Čaj proti kašli
Lžička anýzu, 750 ml vody, med.
Anýz vaříme půl hodiny ve vodě, přecedíme a osladíme medem.

Naši zásobárnu sušeného ovoce nyní obohatíme o kolečka jablek, citronů a pomerančů. Navlečené na nitkách je zavěsíme nad topení. Nechystáme je na jídlo, ale jako dekorace do vánočních vrkočů a věnců. K vánočnímu použití také uvaříme pikantní pomerančový džem.

Předvánoční pomerančový džem
500 g chemicky neošetřených pomerančů, 900 g krystalového cukru, 750 ml vody, 1 citron.
Pomeranče umyjeme a nakrájíme i s kůrou na kolečka. Odstraníme jádra. Na 24 hodin namočíme. Potom zahříváme. Jakmile se začnou vařit, přisypeme cukr. Zamícháme, přikryjeme poklicí a necháme do druhého dne uležet v chladu. Potom opět vaříme dvě hodiny. Do hotového džemu přimícháme šťávu z jednoho citronu.
Výtečný ke slepování cukroví!

TRADICE
Dodnes lidé slaví 1. a 2. listopad jako den vzpomínky na zemřelé. Bývá zvykem zapalovat na hrobech svíčky a přinášet na hřbitov květiny a věnce. V minulosti se o Dušičkách večer pilo mléko, aby se ochladily duše, které si prý na jednu noc mohou odpočinout od muk v očistci. Do ohně se házívaly drobky i mouka. Obyčejně se na den Všech svatých pekly "kosti svatých" a o Dušičkách "dušičky" plněné povidly nebo mákem. Podarovávali se jimi chudí a žebráci.
Hlavním listopadovým svátkem byl den sv. Martina, který připadá na 11. listopad. Den sv. Martina byl (vedle sv. Václava a sv. Ondřeje) jedním z mezníků hospodářského roku. Podle podnebí v jednotlivých oblastech byl Martin (Václav nebo Ondřej) považován za konec hospodářského roku - čeledíni a děvečky končili službu. Vypráví se, že svatý Martin byl původně důstojníkem římského jezdectva v Galii. Před branou města Amiens se mu jednou za chladného počasí zjevil Kristus jako žebrák. Martin mečem rozťal svůj plášť a polovinu daroval chudákovi. Později odešel z armády a stal se poustevníkem. Po letech byl jmenován tourským biskupem.

Tradičním lidovým pokrmem o tomto datu bývala pečená husa. Souvislost mezi husami a světcem se hledá odpradávna. Pověst vypravuje, že se sv. Martin ze skromnosti v době volby biskupa ukrýval v husinci, ale husím kejháním byl vyzrazen.
My si namísto husy upečeme martinské rohlíčky, které jsou ztracenými podkůvkami Martinova bílého koně. Velký martinský rohlík dostávali čeledínové a děvečky odcházející ze služby.

Martinské rohlíčky
Těsto: 160 g hladké mouky, 70 g hrubé mouky, 30 g cukru, 120 g tuku, 1 žloutek, 3 lžíce mléka, 10 g droždí, sůl, hladká mouka na vál, žloutek na potření, tuk na plech.
Nádivka: 200 g máku, 1/4 l mléka, 100 g dětských piškotů, 1-2 lžíce rumu, 2 lžíce hrozinek, vanilkový cukr.
Z mouky, rozmíchaného tuku, vykynutého kvásku, cukru, žloutku, mléka a soli vypracujeme těsto. Necháme ho na teplém místě vykynout. Rozdělíme na dvacet kousků, stočíme je do kouliček, které rozválíme do elipsovitého tvaru, podélně poklademe náplní a utvoříme rohlíčky. Potřeme je žloutkem smíchaným se lžící mléka a necháme vykynout. Znovu je potřeme a necháme oschnout v chladnější místnosti. Poté znovu přeložené konce stiskneme tak, aby nádivka nevytekla, a v dobře vyhřáté troubě upečeme.
Nádivka: Jemně umletý mák povaříme v mléce, sejmeme z plotýnky, vmícháme rozdrcené piškoty, rum, přebrané a spařené hrozinky a ostatní suroviny. Podle chuti dosladíme.

Z německého prostředí k nám přechází zvyk vyrábět na den svatého Martina svítilny a lampiony a rozzářit podzimní tmu průvodem. Pečou se rohlíčky, z řepy a dýní se dlabou a zdobí lucerny, z průsvitného papíru se lepí různě zdobené lampiony. Jakmile se setmí, průvod světýlek se se zpěvem vydává hledat do nadcházející zimy a temnoty Martinovo poselství. Uprostřed lesa, uvnitř obří dýně hoří světlo, které nás v mysli provází celou zimu.
V úsloví "Řekla Káča Barce: Nechme toho tance!" se odráží zvyk, podle něhož se po "Cecilce" a po svátku sv. Kateřiny zábava ztlumila. Nastával čas předvánočního ztišení, čas půstu a rozjímání.

Související články najdete v rubrice Maličkosti dělají dokonalosti, ale dokonalost není maličkost (rubriky jsou vpravo na stránce nahoře).

Tento článek mohl vzniknout díky knize Nápady pro maminky na mateřské dovolené - Hana Doležalová.
 

4 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 brabi brabi | 1. listopadu 2011 v 9:57 | Reagovat

Tedy Verunko, tentokrát se mi líbí všechny typy pro zdraví a nevěděla jsem nic ani o tradici Martina :-)Teď nakoupím citrony a naložím a nasuším a......ahoj a dík :-)

2 Misha Misha | Web | 3. listopadu 2011 v 8:33 | Reagovat

tady ten serial se mi moc libi, vetsinu tradic vubec neznam a ty recepty a rady se muzou vzdycky hodit. Alespon mne tedy dneska nakoply premyslet nad tim susenim jablke a pomerancu. Uz opravdu teda muzu zacit chystat dekoraci. Je na case ;-)  :-)

3 Sara Sara | 3. listopadu 2011 v 10:02 | Reagovat

Tak mě napadlo, že ten selský dávný rozum mimojiné bylo propustit děvečky a čeledíny, což byli vlastně mladý děcka, aby jeli domů a užili si svátky s rodinou a měli na sebe čas a mohli tam péct cukroví a postarat se a v klidu si pobýt doma. To by se dnešní šéfové, kterým musíš být stále k dispozici na mobilu asi vokousali, protože dělají obličeje když ti dají volno den před štědrým dnem nebo taky dopoledne na štědrý den a mezi svátkama honem do práce aby se náhodou nepřišlo o nějaké peníze :-D . No to jen tak na okraj, jinak se mi moc líbí ty podkovičky a dýňový koláč ten musíme tento víkend vyrobit a kosti svatých péct nebudeme, zato si uděláme šípák s naloženým citronem dobrý nápad. Zjistila jsem, že ty citrony chemicky neošetřené mají v Albertu a nejsou o moc dražší :-)Náš dům už se pomalu vylupuje z lešení do krásy a novoty takže budeme už žít za denního světla a s krásným výhledem do barevných lesů a mlhavých dálav. Také přestávají ohlušovat vrtačky a pily a smrady oblbovat smysly, takže budu moci pozvat návštěvy, obnovit babince a začít zase společensky žít. Snad někdo i zavítá, všichni jsou zváni ;-)a moc se těším na zdobení oken i když já i kočky pleteme tolik světříků a čepiček že máme naspěch abychom to všechno stihly do narozenin a ježíšků. Také se chystám na můj bloček s adventním programem a novými nápady a také úplně novou náladou. Wai tvůj článek je kouzelný :-D a upřímně obdivuji že zvládáš i jiné věci, např. tohle psaní je mi jasné jak to teď máš se dvěma miminky v neustálém objetí a i když je to těžká doba, také je jedinečná neopakovatelná a pro tvá malá mláďátka neuvěřitelně krásná, takže ti držíme palce drž a vydrž. Ty totiž vždycky na vánoce máš ještě něco navíc :-D

4 Radka Radka | 3. listopadu 2011 v 16:50 | Reagovat

no supér, nakládaný citron je bezva nápad, který se mi bude hodit i do práce. Už se těším. A rohlíčky upečeme a na dlabání dýní dlabu, ale ovoníme si byteček jablíčky a pomeranči. Moc děkuji za další nakopnutí. "Používám tě" mnohem raději místo kalendáře s kýčovitými obrázky, protože víš, s těmi tvými báječnými články mě potom ani tolik nevadí, že čas nějak rychle utíká.... :-)

5 waity waity | 3. listopadu 2011 v 20:46 | Reagovat

Jéé, to jsem ráda, že se podzimní článek všem hodí :-) Taky se chystám na ty citrony a na sušení citrusů, je to tak krásné, i třeba na tom domácím stromečku, že?
Tak abyste věděli, prosincový článek sem dám někdy v polovině listopadu, poněvadž v něm budou recepty na zdravé cukroví a taky nápady na tvoření adventního kalendáře, tak ať je dost času to potom všechno stihnout ;-)
Ježiš, jak to píšu, úplně na mě dopadá vánoční nálada, a to jsem si ještě objednala materiál na výrobu dárečků, jak já to všecko stihnu.. :-?

6 tepi tepi | 4. listopadu 2011 v 20:01 | Reagovat

:-D my už pekli perníky :-D

7 Sara Sara | 5. listopadu 2011 v 15:42 | Reagovat

Tak jsme upekli s Tepi ten koláč z dýně hokaido, letos je vypěstovala sama, přidali tam do té náplně sušené hrušky, čerstvé jablíčka na plátky a vlašské ořechy a to těsto které nejdřív vypadalo, že bude mít vlastnosti mramoru, krásně navlhlo tou nádivkou a prostoupily chutě a je to fakt mňam, mohla by se navrch dávat ještě domácí šlehanda. A ještě chci říct, že jsme to udělali ze samého zdravého materiálu jenom u mouky jsme se trochu zašprcli, protože nejdřív byla špaldová, vytáhla jsem pytlík a v ní nahoře se vyvaloval mol, tak jsme to hodili do popelnice, vytáhli další balíček a ten byl úplně provrtaný i s papírem a v mouce tentokrát kukuřičné se zamuchlávali nějací fuj tvorové mouční. Tepi popadla všechno co bylo ve spížce dýl a prozkoumala to. Naštěstí další mouka byla i po přesátí bez podnájemníků. No a tak si říkáme, že ti potvoři si vybrali tu drahou zdravou bio mouku, žádnou obyčejnou :-D A také jsme z jedné oranžové dýně vyrobili krásnou podzimní lampičku s dírkami, je to moc hezké a příjemné podívání :-)

8 brabi brabi | 5. listopadu 2011 v 20:01 | Reagovat

Hlásím, že pomeranče a citrony mám usušené a dnes jsme byli v Obi a tolik vánočního zboží jsem tam ještě neviděla :-)

9 waity waity | 11. listopadu 2011 v 23:47 | Reagovat

Tak si představte, že dnes - na svatého Martina - jsme se vydali na podvečerní vycházku do našeho nedalekého lesoparku. A co nevidíme? V setmělém parku všude světýlka a strašidla. Akce pro děti plná strašidel, rozsvícených lampionů a na konci hořel oheň! Nevěděla jsem, že i u nás se koná lampionový průvod! Bylo to bezva a Maty se nemohl vynadívat :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama