... epochy a staletí jsou ony mžiky na jevišti, kdy vlastní ucho se diví, co vlastní huba povídá... J.Werich

Dort bez vajec od maminky pro Kulíška

20. prosince 2013 v 14:35 | Waity |  Nejvyšlapanější cesty nevedou nikam
Potravinové alergie jsou otravné. A přibývá jich hlavně u dětí. Já asi vím, co alergii způsobilo u nás, ale teď už je tady a zřejmě už s námi i zůstane. Náš Kulíšek má velmi silnou alergii na celé vajíčko. Přestala jsem doma skoro úplně z vajíček vařit i péct, přizpůsobujeme se tomu všichni. Jen Copaťoučká občas vajíčko dostane, nebo si náš Nejmilejší táta udělá milovaná vajíčka, když nejsme doma. Otravuju s tím trochu i své okolí a nutím je, aby na dětských oslavách vajíčka nebyla. Nechci přijet domů a strávit večer s bolavým bříškem a problinkanou noc při pozření i malého kousku. A nechci se ani dívat na smutné oči, že všechny děti si tohle dají a já nemůžu.

Takže jsem letos ke Kulíškovým 4. narozeninám pekla svůj první dort v životě, musel být bez vajec a ze samých zdravých věcí pro děti, ale přitom dobrý a měl i hezky vypadat. Měla přijet i širší rodina, maminka našeho Nejmilejšího táty (tchýně) je přes dorty mistr, tak jsem se musela obzvlášť snažit.
Pro mne, která moc nepeču, to byl skoro nadlidský úkol a měla jsem nahnáno, jestli to zvládnu. Tak jsem požádala zkušenější o radu. Posuďte, jestli se to povedlo. Strávila jsem nad přemýšlením o dortu spoustu času, takže recept si sem dávám, ať se mi nezatoulá. A třeba se někomu hodí..

Recept na korpus jsem si našla na internetu a upravila si ho podle sebe. Neobsahuje vůbec vajíčka, takže tím je to jednodušší, ale kdyby obsahoval, mohla bych vejce nahradit kysanou smetanou, kukuřičným škrobem Gustin (dobrý je třeba do piškotu, kde vajíčka plní důležitou funkci pojidla), vajahitem (zdravá výživa) anebo mlékem.
Bezvaječný dort s jablky:
Korpus: 2 hrnky polohrubé mouky (dala jsem špaldovou bio), 1 prášek do pečiva (dala jsem vinný kámen 12g), 1 hrnek cukru (dala jsem třtinový), 1/2 hrnku oleje nebo rozpuštěného másla (dala jsem kvalitní máslo), 1/2 lžičky mleté skořice, 4 nastrouhaná jablka, 1 lžíce kakaa (do receptu patří, ale já jsem nedávala, chtěla jsem světlý korpus).
Korpus jsem pekla asi 20 minut pomaloučku, aby zůstal pěkně rovný a hned jsem si upekla dva. Hotový je jako měkká buchtička a moc dobrý. Dá se použít i na domácí moučník. Já nechala vychladnout do večera, odpoledne přijela moje mamka a s dortem mi pomohla. Korpus měl tendenci vlhnout, to od těch jablíček, tak jsem ho nenechala na plechu, ale přendala na talířek a nechala pěkně oschnout, i z druhé strany.

Bylo třeba udělat dobrý krém. Mamka umíchala luxusní: obyčejné změklé máslo, moučkový cukr, kakao a trocha sušeného mléka. Nedávat ho moc, ať není tuhý, ale nadýchaný. Ušlehat.
Potřely jsme s ním dort zevnitř, potřely jsme i kyselou vrstvičkou meruňkové domácí marmelády a teď bylo potřeba vyrobit úžasný čokoládový krém na povrch.
Recept dodala moje sestřička Iska a jiný už dělat nebudu. Vkládám sem recept tak, jak mi ho poslala:

Ahoj veve slíbila jsem ti ten čokol. krém no nevím jak ho budeš mít velikej ale v klasickém receptu na jedno kolo je toto:200 g milky a 1oo g kokosového tuku a je to čokoládu nastrouháš pak dáš na sporák větší hrnec s vodou tu zahřeješ do varu jako vodní lázeń chápeš?? (Chápu) a do něho dát druhý menší hrnec dáš tam ten tuk kokosový a rovnou tu nastrouhanou čokoládu pořád mícháš až se to spojí a odstavíš pryč, toto se dělá úplně na konec když už ten dort chceš patlat musíš počkat až ten krém nebude horký ale zase neztuhne aby ti to nesteklo a taky se to dobře rozetřelo, kdyby ti to netuhlo tak tam vrazíš ještě jednu čokoládu.
Úžasný návod, že? Mrkající Sestřička ráda peče, tak každou její radu hltám.

Napatlaly jsme úžasným krémem dort, počkaly, až trošku zatuhne a ozdobily snížkem - bílým sypáním. Toto obsahuje jen samé neškodné přísady, barviva a chemii žádnou.

No a nakonec marcipánové ozdoby. Na ty jsem chtěla udělat pravý marcipán, nechci už ani vidět ty překrásně obarvené hmoty, co s nimi teď každý potahuje dorty.
Zde je recept, u výroby mi asistovala Copaťoučká:
Pravý marcipán
Suroviny:
120 g mandlí, 120 g moučkového cukru (koupila jsem moučkový třtinový, proto je marcipán ve výsledku takový hnědý), lžička studené vody. Dělala jsem ze čtyřnásobného množství, ale ještě mi po udělání dortu spousta marcipánu zbylo. Je moc dobrý, takže to nebylo na škodu, snědl se i jen tak.
Postup:
Mandle spaříme, oloupeme , trochu usušíme, nastrouháme a nastrouhané ještě umixujeme, aby byly opravdu jemné. Spojíme s cukrem a trestí rozmíchanou v troše vody, případně s bílkem. Vytvarujeme těsto, které buď použijeme přímo na různé tvary, nebo jím zdobíme dorty, pečivo atd. Můžeme libovolně přibarvit.
Kdyby bylo třeba a marcipán by byl z bílého cukru, myslím, že by šel obarvit třeba chlorellou (zelená), borůvkami (růžová) a tak dále. Já neobarvovala. Navrch dortu jsem koupila barevný dřevěný vláček, do kterého dám svíčky, takže bude dort barevný i tak.

Nakonec jsme dozdobily ještě krémem, na krém na talířek z boku přilepily marcipánová zvířátka, která jsou téměř celovečerním dílem Sáry (opět jen pravý marcipán, očička a čumáčky tvoří různá semínka - slunečnicová, sezamová, lněná). U toho jsme se i nasmály, protože po všech ježcích a myškách došla inspirace, co ještě za zvířátka, takže Sára vyráběla pramyš a zmiji, kapra, který moc nevypadal jako kapr a další potfory.
Nahoru jsme posadily na špejli sněhuláčka, kterého jsem tvořila velmi dlouho a dala jsem si na něm záležet. Zdobení na něm a na klobouku je vytvořeno a napícháno z bílého a hnědého zdobení od Dr. Oetkera. A šup s tím do ledničky.
Vláček jsem dala až druhý den těsně před oslavou, aby se neprotlačil dortem, ale čokoláda tak krásně ztuhla, že jsem se nemusela bát..
 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Sara Sara | 20. prosince 2013 v 22:16 | Reagovat

Jo, dortíček byl moc dobrý ale ten vláček,to je věc, ten byl objednaný z internetového e-shopu, a je dělaný přímo na dorty, obsahuje číslice, které se můžou připíchnout na vagonky a takové stojánky na svíčky, na velké svíčky, protože kdo má děti ví, že sfoukávají jako o život a chtějí znovu a znovu a to s maličkými svíčičkami tyčinkami nejde protože moc rychle shoří. Už kolikáté dětské narozeniny zapálíme dort a přineseme oslavenci, načež se čekající banda malých foukačů nafoukne jak holoubci a funí do dortu a když je po ohýncích chtějí znovu a znovu. A tak zase zapalujeme a to byste nevěřili jak takový poprskaný dortík chutná :-D

2 brabi brabi | 20. prosince 2013 v 23:16 | Reagovat

Jste úžasný holky a maminky a babičky ;) Mě stále znovu a znovu překvapuje fakt, že ty tři malé holčičky a jedna o pohlavek větší, které si u nás hrávaly, jsou teď tak dokonalé kuchtičky, že já se od nich stále znovu a znovu mám co učit a dělám to ráda. Dík.
A ten dort je kkrásný, moc se podařil :-)

3 Misha Misha | 22. prosince 2013 v 10:14 | Reagovat

Veru, smekam klobouk. Na to, ze to byl prvni dort v zivote vubec nevypada. Je naprosto skvely, nadherny a urcite velice chutny. Na ten recept sem budu chodit i na ten krem. Jste moc sikovne.
Kdyz delam marcipan, tak taky opravdicky. Za posledni roky jsem jedla neco co se marcipanu vubec nepodobalo, tak mne to nastvalo. Absolutne se mnou necloumaji zadne chute, kdyz vidim ty priserne ruzove potazene dorty s kitty obrazkem. A deti, ty se uci napodobovanim. Jednou budou ty nase holcicky, a verim, ze i kluci, pro sve deti delat takove dobrutky a domaci stavy a krizaly a marmelady a dortiky a budou buzerovat svoje mezinarodne schvalene manzelky a manzele, ze toto a entoto neni zdravy :-D  :-D

4 Misha Misha | 22. prosince 2013 v 10:15 | Reagovat

Jen je mi tedy lito te zapeklite alergie. Treba se to v dospelosti spravi. :-?

5 waity waity | E-mail | Web | 22. prosince 2013 v 13:56 | Reagovat

[3]: Misho, děkuji moc.
Popravdě, mně ta děsná barevná hmota taky nechutná a dětem zřejmě taky ne, ale co mají dělat, když tak překrásně vypadá, že. Tomu už se chci vyhnout, protože dospělý si to barevné oddělí a nejí, ale dítě právě z celého dortu sní jen tohle a ten lepší zbytek s byť i dobrými domácími ingrediencemi prostě už nezvládne. To mě nakoplo tohle svým dětem už nedělat, ať si z dortu užerou co chtějí, všechno je zdravé! ;-)
A jak říkáš, děti se učí nápodobou, takže jim opravdu nevadí hnědý dort, ba právě naopak :-D

6 Sara Sara | 22. prosince 2013 v 14:51 | Reagovat

[5]:Taky si myslím, že barevné už děti tolik neláká, vždyť co jsme se načetly o červené-košenila z brouků - E120, žlutá-nebezpečná, zdraví škodlivá, nevhodná pro děti, alergen - E107,modrá-nebezpečná, nevhodná pro děti, alergen - E132, hnědá-nebezpečná, nevhodná pro děti, alergen - E155, je zbytečné to opakovat, v databázi CHEMIE V JÍDLE, je dalších asi 20 potravinářských barviv, všechny jsou nevhodné a nebezpečné. Učíme děti nejen povídáním, ale také ochutnáváním jak dobrý může být hnědý marcipán z třtinového cukru a mandliček oproti zářivě barevné směsi která mandle vůbec neviděla. A ony už se nám odměnily, někdy jim někdo něco nabídne a ony mi to vyplivnou a vrátí, toto já bubu nechci :-D

7 Tepi Tepi | 24. ledna 2014 v 13:25 | Reagovat

Wai, myslím, že i kdyby ti nikdo s ničím neradil upekla bys i takový dort levou zadní sama !!!, máme na to geny že jooo :-D
Byl moc mňam a myslím, že měl i mezi dětmi velký úspěch je fajn, když na svém dortíku může dítě najít svoji narozeninovou hračku se kterou si hned může začít hrát jako tomu bylo u Matynka myslím, že z ničeho neměl takovou radost jako z vláčku na svém obřím dortu.Jojo budeme se snažit na narozeninovou oslavu dělat ve bez vajec, ještě že existují ty různé náhražky jen se s nimi budeme muset naučit pracovat no hlavně já,aby nikdo nebyl smutný nebo nedej bože neplakal.Pravý marcipán dělám taky už roky je na každém mém dortě děti ho milují kupovaný fuuuj!!! jak odporné. Chystám se ho letos obarvit buď ječmenem nebo chlorelou protože teď bude mít narozeniny Sebi a chce tam postavičku petra panna a ten je zelený, že?? no to bude boj aby se to povedlo.Ale už teď se těším udělám zase dobrý obídek i s polívečkou a oslava může začít.A chééémie na krásných obarvených dortech může jít do pr....!!!protože s láskou a trpělivostí vytvoříš desetkrát lepší...

8 waity waity | E-mail | Web | 28. ledna 2014 v 12:26 | Reagovat

[7]: Těšíme se na Tvůj dort s Petrem Panem a i na celou oslavu, jé, já si konečně dáchnu a nechám se pohostit někým jiným zase :-)

9 Věrka Věrka | E-mail | 18. února 2014 v 14:32 | Reagovat

Krásný dortík, hned o víkendu upeču...náš šňufík má své 2.narozeniny :-D moc děkuji za recept. Ještě bych vás chtěla požádat o jednu radu...kde se dá sehnat naková krásná dřevěná mašinka na svíčky? Díky a jste šikulka :-)

11 timea timea | E-mail | 4. dubna 2017 v 12:21 | Reagovat

chcela by som sa informovat na kolkych stupnoch ste ho piekli a ako dlho.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama