... epochy a staletí jsou ony mžiky na jevišti, kdy vlastní ucho se diví, co vlastní huba povídá... J.Werich

Zeleninový boršč a celozrnné palačinky bez vajíčka

1. února 2014 v 14:14 | Waity |  Lepší jeden prd než deset doktorů aneb o zdraví
Základem zdraví je především zdravé vaření, to už snad dnes ví každý. Byli jsme nachlazení a taky potřebujeme, aby Copatoučké zlomeninka dobře srůstala a za týden se mohla konečně sundat sádra. Uvaříme si zase něco zdravého..
Na babinci jsem se dozvěděla od Sáry, jak je strašně zdravá červená řepa. Sára o tom napsala tady:
http://madlenangelinasara.blog.cz/1401/cervena-repa-beta-vulgaris
Hledala jsem recept, ve kterém bude řepa a červené zelí, protože jsem zrovna koupila velkou hlávku. Našla jsem a byli jsme překvapení, jak to bylo dobré.

Zeleninový boršč
Budeme potřebovat:
1 hrnek uvařených červených fazolí (nejlépe fazole červená ledvina), já jsem je tentokrát neměla, tak jsem místo toho dala cizrnu
1 cibule, dala jsem i trochu pórku
1 červená řepa
1 mrkev
1 petržel
1 šálek dýně
1 šálek červeného zelí
špetka soli
olej
kousek mořské řasy
koření: 1 bobkový list, 3 kuličky nové koření (můžete přidat také hřebíček a celý pepř nebo něco jiného, jak jste zvyklí)
1 litr horkého vývaru z fazolí (případně zeleninový vývar nebo voda)
2 stroužky česneku
umeocet a sojová omáčka na dochucení
Večer jsem si namočila luštěninu (tentokrát cizrnu) a hned ráno ji dala vařit. Byla hotová za chvilku, nechala jsem ji přikrytou, neslévala, vývar se hodil později. Zeleninu jsem pak nakrájela na různé kousky (zelí na proužky, mrkev, petržel a cibulku na kostičky, dýni a řepu jsem nastrouhala, pórek na kolečka). Do rozpáleného olivového oleje jsem dala smažit cibulku a pórek a přidala trošku soli (používám růžovou himalájskou sůl). Když začaly zlátnout, přidala jsem ostatní zeleninu a mořskou řasu a míchala tak dlouho, až se zeleninka pěkně opekla a hezky voněla. Tak čtvrt hodiny, když máte kvalitní hrnec, zelenina se nepřipaluje, když se připaluje, přidejte ještě trochu oleje. Na takovou spoustu zeleniny nevadí, nebojte, kvalitní olej je naopak zdravý. Pak jsem přidala již uvařenou cizrnu i s vodou, přilila jsem ještě trochu vařící vody, abych měla požadovanou hustotu polévky, jakou jsem chtěla (zeleniny bylo tentokrát opravdu hodně), přiklopila jsem pokličkou a dala vařit. Ještě koření. Asi 20-30 minut stačilo, aby se všechna zeleninka hezky uvařila. Pokud máte rádi pórek, tak teď je chvilka, kdy se dá dát do polévky a zůstane krásně křupavý, třeba namísto petrželky. Mořskou řasu vytáhněte z polívečky a nakrájejte ji. Můžete ji tam vrátit, pokud nechcete, nemusíte, třeba ji snězte. Už je v polévce vyvařená. Pokud ji máte jako já v instantní podobě na kousíčky, krájet netřeba.
Nakonec už do nevařící se polévky jsem přidala třičtvrtě kelímku kysané smetany (kdo nechce kravské mléko, může přidat kysaný rostlinný jogurt nebo nemusí dát nic), kápla jsem trochu umeocta a kvalitní sojové omáčky, (doma mám Shoyu), přidala jsem utřené 2 stroužky česneku. Pozor, umeocet obsahuje také sůl, tak opatrně potom se sojovou omáčkou. Pro děti do jednoho roku sojovou omáčku raději nepoužívejte! Pro dospělé je kvalitní sojovka naopak dobrá na dochucení již hotových pokrmů. Samotná sůl by měla být do jídla "zabudovaná" hned na začátku vaření, aby organismu neškodila.

Jako druhý chod jsem připravila celozrnné palačinky:
Potřebovala jsem:
1 šálek pohankové mouky
1 šálek kukuřičné mouky
1 šálek ovesné mouky (ve zdravé výživě ji nevím proč už dlouho nemají, tak jsem si namixovala svoji z ovesných vloček. Je k nerozeznání od té pravé, je levnější, akorát trochu hrubší, ale to vůbec nevadí). Mouky lze namíchat, jak Vás zrovna napadne, může se dát klidně špaldová nebo jakákoli jiná alternativní mouka.
1 lžíci sezamového nebo olivového oleje do těsta (může být i jiný)
asi třičtvrtě litru rýžového mléka
špetičku soli a lžičku cukru
trošku slunečnicových semínek
dobrou domácí meruňkovou marmeládu od tchýně

Pokud někdo chce naprosto zdravou marmeládu bez cukru, může rozvařit ovoce, přirozenou sladkost vytvoří přidáním rozinek nebo jiného sušeného ovoce nakrájeného na kousky. Nebo si může dát náplň jako náš Nejmilejší táta, který si namíchal zbytek kysané smetany co mi zbyla od polévky a přidal si jen trochu marmelády. Nemá rád příliš sladké. Vznikla mu náhrada tvarohové náplně (tvaroh jsme doma neměli).
Vše kromě marmelády dobře umíchejte v míse a nechte chvíli odpočívat. Poměr s mlékem si upravte podle sebe tak, jak jste zvyklí, že máte těstíčko husté. Za chvilku už můžete smažit.
Smažila jsem na olivovém oleji, oleje bylo potřeba víc než na klasické palačinky, měla jsem trochu strach, aby se mi netrhaly. I tak se první dvě nepovedly, pak už to šlo hezky. Trhance jsem snědla já :-) Bylo potřeba s každou palačinkou "hýbat" hned od začátku, jak trošku zatuhla.
Příště tyto palačinky vyzkouším i naslano třeba s luštěninovou pomazánkou, to může být taky dobré. Nejlepší byly teplé, nebudu už smažit Nejmilejšímu tátovi dopředu, ale zvlášť, až se vrátí z práce domů na oběd. Ale i tak si pochutnal a to je od maminky zvyklý na echt klasiku!
Dobrou chuť a krásný víkend přeju! Úžasný
 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Nitaka Nitaka | 1. února 2014 v 21:13 | Reagovat

Ahoj Waity, moc vás i s Tepi zdravím, hlavně přeju, aby se zlomená ručička brzo zahojila. Jinak díky za recept (dělám většinou klasický boršč s masem, ale tohle je dobrá alternativa), řepu mám taky moc ráda a naštěstí i Martínek, mimo jiné z ní děláme řepné chipsy (prostě se nakrájí na 1mm plátky, dá na plech potřený olejem, osolí a upeče v troubě)- jsou fakt výborné, doporučuju taky někdy vyzkoušet.

2 Sara Sara | 2. února 2014 v 17:11 | Reagovat

Boršč je vlastně taková ruská zelňačka ne? Dělávali jsme si ji s klobáskou z domácí zabijačky, takovou tou plnou libového masa a koření co se rozpadala na kousky protože v ní nebyl skoro žádný tuk. Polévky, jako hlavní jídlo jsou moc fajn, udělá se hustá naducaná polívka co v ní lžíce stojí, nějaký sladký zákusek a je oběd hotový. Tuhle nám musíš udělat na babinec. A k těm palačinkám, říká se, že nejzdravější marmoška jsou povidla, protože se vaří bez cukru, no musí se ale koupit ve zdravé výživě jinak je tam cukru víc než zdrávo. Nevím proč společnosti vyrábějící potraviny tolik pozměňují recepty když vařit něco podle starých receptů je lepší a levnější a asi to hospodyňky vymýšlely a vylepšovaly celá století :-? Roman mi nedávno vykládal, jak jeho máma vařívala povidlí, měla na to všechny ty obří hrnce a teploměry a tak a hlavně ty stromy plné švestek :-D Máma moje taky vařívala marmelády jenže to už se do toho cpaly ty želíry a pektiny a chemie, aby se to jako nezkazilo a vydrželo to rok někde ve spížce, já mám spíš takovou zkušennost, že když uklohním hrnec marmelády a udělám talíř palačinek, zmizne to do druhého dne a ještě má někdo ve vlasech marmeládu, protože vylizoval. Pamatuju si, že ženy dělaly marmeládu nebo něco zavařovaly a nikdo se toho nesměl ani dotknout, že jako až v zimě, no ale ono se to někdy často O_O  zkazilo a tak neměl nikdo nic ani v zimě ani nikdy. A tak raději ovoce mrazíme než vaříme ono je to nejjednodušší a děti milují povolené maliny nebo borůvky z mrazáku zalité kysanou smetanou a pokapkané nějakým medem a na teplých palačinkách je to mňam. Tak jo uděláš nám boršč a ty tvoje semínkové palačinky? :-)

3 Sara Sara | 2. února 2014 v 17:13 | Reagovat

To zelené pozadí vypadá na obří skleník z minulého předjaří, že bychom se zase zajeli nadýchat pralesa? ještě než ta popletená příroda přimete jarní sněhové bouře? :-)

4 waity waity | E-mail | Web | 2. února 2014 v 21:42 | Reagovat

[3]: Říkala jsem si, jestli tu fotku poznáš. V žádném jiném ročním období by se mi tam nelíbilo jako právě teď. Zrovna je ten správný čas tam zase zajet :-)

[1]: Ahoj Nitako, zdravím Tě a děkuju! Za recept na řepné chipsy jsem vděčná, určitě to bude dobré ;-)

5 Misha Misha | 3. února 2014 v 10:39 | Reagovat

no tak, mě se teď sbíhají sliny, snědla bych to všecko! A kdybych nemusela vařit!! :-D
U nás doma se zelí nemá rádo. :-? Teda já jo, ale pan domácí nee. A navíc ta velká hlávka mě vždycky odradí, abych nic nevyhazovala. Ale víš co, já někoho pozvu. Snad se taková polívečka nedá moc pokazit, ne? Hm...ikdyž já jsem všeho schopná :-D 8-O
a palačinky mi milujeme!! Vyzkouším tvoji variantu, moc děkujeme za recepty!!
A foukáme na bebínko, už je to trošinku lepší???

6 waity waity | E-mail | Web | 3. února 2014 v 12:32 | Reagovat

[5]: No tak, Misho, zrovna Ty že by jsi pokazila vegetariánskou polívku, tak to teda neeee :-D To zelí tam podle mě být klidně nemusí. Já taky uvažuju, co s tou hlávkou, no buď udělám zelí jako přílohu nebo jsem uvažovala o kvašené zelenině se zelím, ale to bych musela mít tu správnou nádobu na pickles a to mám pocit, že stojí tak tři stovky a ještě stovka poštovné, protože nevím, kde bych ho jinak koupila. Tak zatím kvašenou zeleninu nejíme a to je velká škoda. No a jinak si to zelí klidně oblanšíruju na pánvičce s jinou zeleninou a sýrem a dám si ho k večeři. To je teď pro mě úplně nejlepší večeře :-)

7 waity waity | E-mail | Web | 3. února 2014 v 12:35 | Reagovat

[5]: Jo a bebinko je už lepší, děkujeme, Copaťoučká s tím dělá úplně všechno, jako kdyby sádru neměla - skáče, dovádí, hází rukama..zrovna jsme se smáli, že až se sádra sundá, tak jak bude ručka lehká a malá ji zvedne, poletí až někam za ucho :-P

8 Radka Radka | 4. února 2014 v 16:41 | Reagovat

Především musíme pochválit krásnou sádru a doufám, že už bebínko nebolí. ;-)
Boršč mám moc ráda. Naše školková paní kuchařka ho mumí báječně! Červená řepa a červené zelí se dává taky do jednoho řeckého salátu. Nevím přesně, jaké další ingredience do něj patří, vybavuji si ještě červené fazole a nějaký sýr...ale je to dobrota, za studena, jako letní večeře...bože já už chci lééétooo..........

9 Radka Radka | 4. února 2014 v 16:42 | Reagovat

mumí je jakože umí.. tss... ;-)  :-D

10 brabi brabi | 5. února 2014 v 8:26 | Reagovat

Tak jsem se tady navnadila něco dobrého uvařit a sliním si do klávesnice a nevím co dřív. Spoustu toho doma nemám, ale pohanku, špaldovou mouku jo, zkyslé mléko, hm, jdu hrabat do spížky, ahoj.

11 Tepi Tepi | 5. února 2014 v 14:16 | Reagovat

Jéé ahooj Nitako taky tě zdravím. Mňam já boršč miluji,první jsem vařila dvouleté Lisetce podle receptu od Dr.Fořta v knize Aby dětem chutnalo.Ale tento tvůj zkusím taky teda bez smetany mléčným kravským výrobkům se dost vyhýbám akorát tělíčko zahlení.Dokonce měli dnes děti boršč ve školce a prý byl moc dobrý děti říkali.Jinak Himalájská růžová sůl je super jen mi paní majitelka ve zdravé výživě radila ať ji nevařím ať ji dám až na konec vaření, že se z ní vytrácí vařením ta její síla a tak už to vím a solím až ke konci když to jde.Jinak pokud se mi v papiňáku nebo hrnci mořská řasa nerozpadne tak ji buď sním a nebo vidličkou rozdrtím na prkénku a šupnu ji k ostatnímu a nikdo nic nepozná to myslím našeho tátu hehe :-D.Jo a holky s tou hlávkou zelí zkuste to taky dát dětem jen tak do ruky na okusování já to taky jím a děti mi zbytek té hlávky dojedli během týdne prostě syrový chutná to jako kedlubna.
Mńam a ta placka občas si koupím ve zdravé výživě ty křupavé v balíčku po deseti kusech a pak si je doma mažeme místo chlebíčku, ale ty tvoje budou jistě lepčí a s povidlama nebo s rozvařenými meruňkama no to musí být sen.Doufám, že se malá pořádně nacpala na tu svoji ručenku už nemáš sádru vit?? tak blahopřejeme k rehabilitaci holky a pořádně aspoň čtyřikrát denně mažte jo?? pápá a pusinku.

12 Lucka Lucka | Web | 9. srpna 2014 v 12:04 | Reagovat

Tak to musím zkusit, díky za recept! :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama