... epochy a staletí jsou ony mžiky na jevišti, kdy vlastní ucho se diví, co vlastní huba povídá... J.Werich

Vaříme si bez masa a je to dobrý!

11. března 2014 v 23:08 | Waity |  Lepší jeden prd než deset doktorů aneb o zdraví
Už jsem se zmiňovala, že s Nejmilejším tátou držíme velikonoční půst. Jsme opravdu poctiví a už týden jsme se nedotkli masa. Vaříme si velké dobroty, zkoušíme nové recepty a pár z nich jsem se rozhodla zvěčnit zde, ať to mám pěkně v kupě, vařit je budu i nadále.
Špagety s dýní hokaido byly vynikající, receptem jsem se inspirovala tady:
http://www.jimejinak.cz/
Jen jsem přidala rostlinnou smetanu, kvůli dětem jsem potřebovala ke špagetám omáčku. Těstoviny jsou kukuřičné špagety. A posypáno sýrem gouda..
Z jednoho dne mi zbylo hodně rýže, tak jsem hledala, co s ní. Našla jsem a udělala rýžové placičky. Smíchala jsem vařenou rýži, trochu hrašky místo vajíčka, majoránku, trošku pepře (mám ráda čtyřbarevný). Na pánvičce jsem si osmažila asi půlku celého pórku, smažila jsem pomaličku a dost dlouho. Do směsi jsem nakrájela uzený tofu sýr (místo uzeniny), smíchala to celé s usmaženým pórkem, utvořila placičky, které jsem ještě obalovala ve strouhance a smažila na olivovém oleji. Byly fakt moc dobré. K nim jsem uvařila brambory a utvořila "tatarku" z kysané smetany..
Dnes jsem chtěla udělat zeleninovou sekanou. Vyšel mi z toho spíš takový nákyp. Bylo v něm spousta dobrot, co jsem našla doma. Takže základ tvořily vařené kroupy a vařený a rozšťouchaný květák, dále jsem přidala tři jarní cibulky a jednu cibuli na větší kousky (půl jsem usmažila na sezamovém oleji, půl nechala syrových), tři žampiony, co zbyly z nedělního oběda (Nejmilejší táta je spolu s lilkem a květákem obaloval v hrašce a smažil), oloupané mandličky, nakrájený česnek, tři sušená rajčátka nakrájená na menší kousky a kukuřici. Koření, které mě napadlo: kurkuma, himalájská sůl a docela dost koriandru..
Pekla jsem v omaštěném pekáčku asi hodinu, až chytlo pěknou zlatou barvu. Tahle sekaná už nepotřebuje přílohu, na talířek jsem dodala kvašené domácí zelí od tchýně a bylo to s ním moc dobré. Nejlepší v tomhle jídle je narazit na mandličku nebo na sušené rajčátko. Moc nám chutnalo..
Báječná večeře. Blanšírovaná zelenina (jakákoli, která mě napadne a co mám doma), posypaná sýrem, tentokrát to byl český parmazán Gran Moravia. Nebo sýr nechat rozpustit a zapéct spolu se zeleninou na pánvi..
A taky je třeba nějaký moučník. Zítra se chystám na tenhle. Objevila jsem kouzlo lineckého těsta bez vajíček. O Vánocích jsem z tohoto těsta dělala linecké a chutnalo nám víc, než kdykoli předtím. Hlavně bylo hned křehké. Tak mě napadlo z něj udělat linecký koláč. Dám 300g jakékoliv mouky (špaldová, kukuřičná, žitná, pohanková, může se i namíchat půl na půl nebo jak chcete), 200g másla, 100g hnědého třtinového cukru, vanilkový cukr - vše smíchám dohromady, utvořím úžasné těsto které nesmím užírat, i když je tak báječné, namáčknu naplacato na vymazaný a vysypaný plech, pokladu jakýmkoli ovocem, ze zbytku těsta se může udělat mřížka, trochu posypu cukrem, třeba pravým vanilkovým z DM, aby zkaramelizoval a dám hned péct. Náplň na fotce jsou strouhaná jablka, slunečnicová semínka, skořice a velké rozinky. Jindy jsem dala švestky, potřetí zase jahody nakrájené na kousky, vše ještě z letních zásob v mrazáku..
No nevím nevím, jestli díky půstu zeštíhlíme, to spíš naopak :-) Sice by se to hodilo, ale v plánu jsme to neměli. Já to beru jako celkové jarní pročištění a očistu organismu od špatně stravitelného masa a můj muž se hecnul s dalšími dvěma kamarády v práci. Ať už máme důvod jakýkoli, určitě to prospěje nám oběma.
Jinak pravidelně nakličuji semínka a luštěniny (vůbec nejvíc chutné je snad slunečnicové semínko a je hned druhý den naklíčené), já s dětmi zobáme chlorellu a spirullinu, popíjím zelený ječmen (táta všechny tyto "prášky" odmítá), každý den si svaříme litr bylinek a popíjíme ho celý den. Taky se snažím nežrat svoji oblíbenou nugetu, ale jde to ztěžka, občas samozřejmě zhřeším a to nejlíp v noci, když děti spí a nechtějí taky PřekvapenýSmějící se
A všude kolem nás teď kvetou jarní kytičky, máme to tu každoročně dřív než v Brně a je to fakt krása!
A jak se máte Vy?
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 kolíska kolíska | 12. března 2014 v 10:46 | Reagovat

Ahoj, my jelikož David zpívá v kostelním sboru a trávíme 2x tejdně čas v kostele, jednou zkouška podruhý nedělní bohoslužby, vstoupili jsme už asi před 2 rokama do křesťanskýho spolku. No a proč to tady tak vysvětluju. Půst, nejdřív jsme jenom tak koukali jak to chodí, a pak se dotoho pustili taky. Nejde teda jenom o jídlo, taky člověk má dělat dobrý skutky, má jako očistit i mysl, má se připravovat na velký jarní křest, zmrtvýchvstání a tak, protože velikonoce jsou vlastně největší křesťanský svátky vůbec. No a tak abych planě nekecala jeli jsme do útulku a pomohli jedné pejsčici a jedné kočičce a tak máme další hladovce na dvorku :-D řekli jsme si co, potřebujem lovit myši potřebujem, naša Vločka nestíhá a potřebujem hlídat statek to taky, protože nám se to teda ještě nestalo, ale jsou tu zloději zvířat na pastvinách, a tak cvičíme smečku aby byla jak se patří pěkně dva psi ze dvou stran. Co vám budu povídat jmenujou se Tma černá kočka a Tlapa psice rychlá jak vítr. My teda držíme půst, zvířata nemusej máme dost zbytků a taky jsme všechny kromě koček naučili jest rostlinnou potravu, psi dostanou maso když je, když není mají granule nebo vařený nožičky vod králíků zbytky ze slepic a tak, jinak celej rok jim dělám takovou zeleninoobilninovou míchanici s tukem a jak jim uši lítaj když se dotoho pustěj. Prcina, jako první pes je fakt jak pominutá štěstím furt kolem Tlapy lítá a volizuje ju. Myslím že jsme udělali radost nejen tomu opuštěnýmu a svejm černejm duším :-D . Ještě jsme vám chtěla napsat že ty neděle se dodržovat nemusej bez masa a že se menujou srandovně. Tak dívejte:Černá, liščí, pražná, kýchavá, družebná, smrtná a květná a ke každý tý neděli se v křesťanství vztahuje příběh. Když jsem žila ve městě a neměla do čeho píchnout za svobodna, nikdy bych netušila jak může bejt život naplněnej krásnejma myšlenkama, tradicema, zkouškama dobrejma pro člověka. :-)Držim palce a ty dobroty co vaříš bezva, taky furt vymejšlím co s tím co mi muž každý dopoledne plácne na stůl nebo taky vod vchodu zařve ať si pro to du a vono je toho pytel nebo plnej dvorek O_O

2 Radka Radka | 12. března 2014 v 11:27 | Reagovat

:-) to vypadá všechno naprosto úžasně. Určitě se budu inspirovat. Bezva nápady, spotřeba-co dům dá a ve finále bezva pochoutky. Díky za tipy, držím palce, aby inspirace nedocházela a těším se na další recepty ;-)

3 kdyzvarichlap kdyzvarichlap | Web | 12. března 2014 v 14:28 | Reagovat

Z bezmasých věcí skvěle vychází vločkové a sojové karbanátky. Když se je dobře dochutí, tak každý masožrout si pošmákne :)

4 Sara Sara | 12. března 2014 v 19:39 | Reagovat

Už jsem ochutnala a je to fakt skvělý jídýlko, já už bez masa vařím několik let, maso jím když je někde už připravené nebo když vařím dědovi. Musím říct, že mi víc chutná, mám víc energie a v peněžence se to taky pozná i když je pravda, že kvalitnější sýry a hodně ovoce taky leze do peněz, ale neměnila bych, když na lince místo krve zbude po přípravě jídla šťáva z rajčat a pomerančů není mi zle, ale spíš vesele :-D, no a protože klasicky očekávám, že velikonoce se budou slavit u mě doma, pečený beránek slaný bude lilkovoparmazánový jestli se nepletu tuhle lahůdku jsme poprvé jedla na Krétě a jmenovala se musaka mňam :-D

5 waity waity | E-mail | Web | 13. března 2014 v 13:53 | Reagovat

[1]: Ahoj Kolísko, to je vtipné - pytel nebo celej dvorek :-D Máš pravdu, život je naplněje krásnejma věcma, stačí se jenom dívat a chtít se zapojit.
Klobouk dolů před Váma, že jste si na farmu vzali další dva hladové krky, no a mají krásný jména ;-)

[2]: Radunko, děkuji, třeba se nějaký recept bude hodit i pro Tvoje kluky :-)

[3]: Díky za tip, vločky milujeme, ale sóju moc nedělám, není sója, co by nebyla GM ;-)

[4]: No, na Velikonoce už si maso dát můžem, ale jestli bude na Velikonoce u Tebe beránek, to nevím, leda tak sladkej pečenej, nebo buchtička a špenát, ale už se těšíme ;-)

6 SV SV | 18. března 2014 v 15:47 | Reagovat

ahój Waity, sim som si oslintla celú kvlávesnicu! tie receptíky vyzerajú výborne, hokaidové špagety a zeleninová sekaná sú dobrý nápad, my varíme mäso podstatne menej ako ostatní tak nejak odfurt, no a som (aj preto) medzi kolegami za ufo ;-)
ale varíme to väčšinou dosť jednoducho, napr. moje obľúbené je nepálske jedlo dalbhat, to je ryža so šošovicou. plus a tam dajú pridať porôzne koreniny a zeleniny. mňam! :-D

7 SV SV | 18. března 2014 v 15:48 | Reagovat

copak je to hraška? 8 - )
hrachová kaša? alebo hrachová múka?

8 waity waity | E-mail | Web | 18. března 2014 v 21:19 | Reagovat

[7]: SV, ten recept rýže s čočkou, to mi kdysi napsala moje babička do kuchařky, napsala to jako čočkorýžová dobrota, zní to hrozně jednoduše a nejedle, ale asi to bude dobré, tak to taky vyzkoušíme. A hraška (koupíš ve zdravé výživě) je pomletý hrách, taková hrachová mouka, prodává se i okořeněná na obalování, nebo prostě jenom natural bez ničeho a to se z ní dá potom třeba udělat i báječná hrachová polívečka nebo s tím cokoli zdravě zahustit. A stojí vážně málo, no velkej pytlík asi půlkilovej kolem 40,- korun, na obalu jsou pak různé návody k použití. :-)

9 Sara Sara | 20. března 2014 v 18:28 | Reagovat

Tak jsme měly další bezmasý babineček a Tepi nám udělala bramboráčky a to i bez vajíčka, aby si mohl žužlat i Tya a dala do nich vajahit místo vajíček a kousky sýra místo uzeniny a ty byly ale úžasné a pak vyrobila naprosto zvláštní moučníček ve kterém byla místo mouky obyčejné mouka z hroznových jader a kaštanů, neuvěřitelně dobrý, chutnalo to jako ten nejjemnější vídeňský dortík a pak nám nalila víno pustila pohádku a usnula a Lisetka která s námi trošku ponocovala dokoukala pohádku, všechny nás taky už spící zakryla a šla spát :-D

10 SV SV | 9. dubna 2014 v 14:34 | Reagovat

[9]:babobanda jedna ovíněná! to je nejaký vzor pre mládež, ha?! :-D

11 SV SV | 9. dubna 2014 v 14:35 | Reagovat

[8]:vaša babička je z Nepálu? 8 - )

12 SV SV | 9. dubna 2014 v 14:37 | Reagovat

[8]:dík za info, pozriem v našej špaldovničke. to je nový kúzelný obchudek v našej dedinke - majú tam takéto všelijaké dobré veci, kamenný mlyn a dobrého ducha! ;-)

13 SV SV | 9. dubna 2014 v 14:39 | Reagovat

kolegynka zháňa "špaldovú múku hladkú" existuje také niečo? v mojej špaldovničke nič také nepoznajú (a že tam toho poznajú teda veľa!)

14 SV SV | 9. dubna 2014 v 14:44 | Reagovat

[8]:ryža so šošovicou je welllmi jedlá! šošovica je úžasne dobrá aj naklíčená, mňam. ryža s fazuľou (a prípadne údeným mäsom) je staré židovské jedlo, šólet.
ja mám vôbec rada také jednoduché jedlá, napr. pečené zemiaky. alebo špagáty s kečupom ;-) a ak neviem, čo mám na tanieri, tak to väčšinou vôbec nejem. takže obvykle na luxusných svadbách a oslavách, kde sa podávajú hruzy typu krabia paštéta s ananásom a pod, ciciam len kávu ;-)

15 waity waity | E-mail | Web | 9. dubna 2014 v 19:35 | Reagovat

[13]: Já kupuji špaldovou mouku jemně mletou, je to od značky BIO harmonie a používám ji všude i jako hladkou nebo jako polohrubou. Ještě jsem s tím nic nepokazila ;-)
Špaldovničku závidíme, taky tu máme zdravý obchůdek a paní mi objedná všechno, na co si vzpomenu. Předtím jsem si objednávala přes internet, vždy ve větším množství bez poštovného.

[10]: no, my usnuly u té první nedopité sklenky :-D Jinak si dáváme až jdou děti spát, ale tentokrát to vyšlo jinak, když ty děti nás tak nějak vždycky utahají :-?

16 SV SV | 10. dubna 2014 v 9:48 | Reagovat

[15]:aha, dík. som myslela, že špaldová múka je len jedna. kolegynka s chlpatým jazykom si to bude musieť asi pozháňať sama ;-)

17 SV SV | 10. dubna 2014 v 9:50 | Reagovat

[15]:špaldovnička je naozaj kúzelné miesto, aj teraz mám v práci mamutový rohlík ;-)

18 waity waity | E-mail | Web | 10. dubna 2014 v 12:26 | Reagovat

[17]: Mamutový rohlík je rohlík z mamuta? :-D

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama