... epochy a staletí jsou ony mžiky na jevišti, kdy vlastní ucho se diví, co vlastní huba povídá... J.Werich

Vaříme si bez masa a je to dobrý! Masopust podruhé..

21. března 2014 v 14:09 | Waity |  Lepší jeden prd než deset doktorů aneb o zdraví
Zapečený celer. Tohle makrobiotické jídlo mi jako malé dělávala moje babička. Vždy mi od ní hrozně chutnalo a přitom je to za pár korun. Později mi do mé první domácnosti tvořila kuchařku a ani tohle jídlo nevynechala, mám ho tam od ní. Opisuji:
Pro dvě osoby použij 1/2 menšího celeru (já dala dva malé celery a měli jsme plný pekáček na dva dny). Celer nakrájej na plátky asi půl cm silné. Povaříš ve slané vodě, nakrájíš na proužky, dáš do olejem vymaštěné misky, pokapeš hodně kečupem (v dnešní době se už asi více hodí pasírovaná rajčata, dala jsem tam půl láhve z DM), posypeš ovesnými vločkami, buráky, mandlemi a podobně co máš (sezamová semínka, dýně, slunečnice), pokapej sójovou omáčkou (dala jsem Shoyu). 2 bílky ušleháš a do sněhu vmícháš strouhaný sýr, navrstvíš na celer, pokapeš olejem a zapečeš v troubě.
Můj výsledek a hlavně: Nejmilejšímu tátovi chutnalo! ..
Makovec bez vajíček
Inspiraci mám od své sestřičky. Jednou takový podobný vzala na výlet a to vážně byla dobrota!
Dala jsem 3 hrnky špaldové (nebo jakékoli jiné) mouky, 1 hrnek hnědého cukru, 1 hrnek sladěnky, 1 hrnek mletého máku, 1 hrnek rýžového mléka, 1 větší zakysanou smetanu, 0,5 hrnku rostlinného oleje (dala jsem olivový), 0,5 hrnku ghee (přepuštěného másla), 1 prášek do pečiva (místo něj jsem použila vinný kámen). Vše jsem smíchala, dala do dortové vymazané a vysypané formy a pekla pomalu asi třičtvrtě hodiny. Je moc dobrý, kyprý, na povrchu křupavý.
Rizoto bez masa
Pro tento recept jsem se inspirovala mojí maminkou, která mi včera udělala naprosto báječné jídlo na pánvi. Bylo s těstovinou, ale Nejmilejší táta si pro dnešní den přál rizoto, koupil si na něj svoje oblíbené ingredience, tak jdu na to.
Rizoto jsem vařila nesmíchané, aby ho jedly i děti, nemají rády různé míchanice, na talíři se jim to nezdá. Nejmilejší táta si to smíchá.
Uvařila jsem rýži basmati, do které jsem dala společně vařit i trochu červené čočky a sypla jsem trošku lněného drceného semínka (pro dobré trávení). Na pánvi jsem na přepuštěném másle usmažila nejdřív hlívu, když se vysmažila i puštěná šťáva a hlíva krásně zhnědla, dala jsem ji z ohně a na té samé pánvi postupně smažila zelenou část pórku, kousek řapíkatého celeru, mrkvičku na kolečka spolu se sušenými rajčátky nakrájenými na proužky až to skoro křupalo, to vše jsem smíchala do velké pánve, přidala mraženou kukuřici a hrášek, kápla trochu červeného vína co mám už týden otevřené v ledničce (nemuselo by být), asi půl kelímku sójové smetany (opět nemusela by být, ale já chtěla trochu omáčky) a nechala tak dvě minuty vařit. Zelenina je krásně křupavá, jedli jsme posypané sýrem..
Domácí pickles - kvašená zelenina
Nedávno jsem si na Fleru objednala svůj první kvašáček na domácí pickles. Paní trvalo skoro dva měsíce, než ho vytočila, naglazovala a na několikrát vypálila v peci. Je to malý zázrak, od teď už bude pickles součástí našeho jídelníčku..
Základní recept jsem našla na těchto stránkách a také informace, jak je pro nás takhle upravená zelenina prospěšná:
http://www.jimejinak.cz/2011/08/pickles-kvasena-zelenina/
Pěkně napěchovat do kvašáčku mi to pomáhal Nejmilejší táta. Pěchoval, až bylo zelíčko pěkně ponořené, ruce měl červené ještě dva dny. Příště bude lepší doktorská rukavice. Naše první pickles je na světě a opravdu doporučuji, není to kyselé jako kysané zelí, je to takové jemné, opravdu dobré..
Od pickles mi zbyla malá hlávka červeného zelí, tak co s ním. Zelnou polévku. Den předem jsem namočila bílou fazoli. Hned ráno jsem ho dala na necelou hodinku vařit, spolu s mořskou řasou. Nakrájela jsem kus pórku, asi třičtvrtě malé hlávky zelí. Dala jsem smažit nejdřív pórek, pak k němu přidala zelí a chvilku nechala opražit. Pak jsem zalila ještě horkou vodou s fazolemi a mořskou řasou. Když bylo vše měkké, zahustila jsem dvěmi lžičkami špaldové mouky zamíchanými v trošce rostlinné smetany, dochutila umeoctem. Hotovo..
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 celestina celestina | 22. března 2014 v 14:57 | Reagovat

jejda, paní, až vaše skvělá kuchařka vyjde, že mi ji podepíšete? :-)

2 Sara Sara | 22. března 2014 v 14:58 | Reagovat

Ten celer je neskutečně dobrý a pamatuju si jak ho Danda dělávala, k němu měla vždycky červenou řepu s červeným zelím a křenem, které taky sama nakládala a vždycky jsme dostali i domů. První co bylo když jsme my tři mlsalky přišly domů, že jsme otevřely aspoň jednu a sežrali ji na posezení, to nebyl přílohový salát ale pochoutka :-D jo a makovník ten teda taky můžu mňam a na to tvoje zelí v zelňáčkové keramice jsem moc zvědavá, přemýšlela jsem udělat si to i bez toho drahého hrnce, pořád chodím po bytě a hledám něco s pokličkou z keramiky, mohlo by to být i ve skle? Tak jo , zkoušela jsem včera na dědu, že je masopust, a co by si dal bez masa a on na to kuře :-D dal bych si pečený kuřátko, no tak nic, myslím že ve věku 82let nikdo nemusí nic dodržovat, jsme přece rádi, že mu chutná, že se na nás usmívá, lítá po venku s pejskem a dokonce si zašel k holičce a kadeřničce. Hned jsem mu naplánovala ještě jednu takovou pochůzku - kadeřnictví pro Robinka, no protože kdyby ho viděla Danda, tak by ho asi nepoznala, vypadá po zimě jak bobr O_O teda ten pes :-D

3 waity waity | E-mail | Web | 26. března 2014 v 12:55 | Reagovat

[2]: Já myslím, že pickles si můžeš udělat třeba i v hrnci, zatížit to menší pokličkou, pokrýt něčím těžkým, třeba kameny a je to :-) Hlavně, aby to bylo zatížené. Nejmilejší táta říká, že je to taková siláž. Ale fakt dobrá siláž, zrovna máme z bílého zelí a už to voní, bude to ale až zítra, tak na babinec nevemu ;-)

[1]: Radunko, kuchařka nebude, poslední dobou jsem víc v kuchyni než s dětma, už mě to moc nebaví, venku je tak hezky a já furt vařím, dáme si asi chleba s Lučinou a půjdem radši ven :-)

4 brabi brabi | 10. dubna 2014 v 9:54 | Reagovat

Já jen zírám, jaká je z tebe šikovná kuchtička. Připadám si čím dál víc úplně z formy, když čtu ty vaše recepty, jako bych se učila znovu vařit a nevím, jestli mi to za to stojí, bude-li moje úsilí a mozková dřina oceněna uznalým mlaskáním;)Zkusit by se to mělo, žejo? Upřímně řečeno, od 14 jsem musela vařit tatínkovi a pak už pořád dál a mám vaření někdy docela plné zuby. Asi to bude tím, že jídlo není moje priorita, zeleninu a ovoce mám nejraději syrovou. I my, bývalé maminky, jsme měly období vyvařování, zavařování, nakládání a sterilování do zásob, protože ten nynější servis byl v nedohlednu a chtěli jsme ty svoje miláčky s nejlepším vědomím a svědomím nasytit co nejlíp a nejzdravěji. Připadá mi, že zhruba po deseti letech se všechno mění (typ: kojit-nekojit) co bylo zdravé je najednou špatné a pod. Nejlepší bude zdravý selský rozum, nezavrhovat tisícileté zkušenosti našich prababiček a vybrat si podle sebe ;)

Vaření zdar, jdu do zahrady pro celer a libeček do polívky :-D

5 waity waity | E-mail | Web | 13. dubna 2014 v 12:56 | Reagovat

[4]: Brabi, určitě máš ve všem pravdu. A vůbec se Ti nedivím, že máš vaření plné zuby, já kolikrát taky a to zdaleka nevařím tolik let jako Ty. A děkuji za uznání, když člověk chce, tak s věkem přicházejí kuchařské dovednosti, taky někdy zírám, jak můj manžel (když má čas) dobře vaří a když jsme se poznali, uměl si udělat jen knedlík na vajíčkách anebo topinku ;-) A teď si klidně střihne masový vývar a k tomu pečenou kačenu na pomerančích. Ale na rozdíl ode mě na to kuchtění potřebuje opravdu klid a volnou kuchyň bez dětí. To mně se NIKDY nepoštěstí. :-D

6 SV SV | 15. dubna 2014 v 10:27 | Reagovat

[5]:ha, to sa jednému varí, keď má na to kľud a voľnú kuchyňu! :-D

7 SV SV | 15. dubna 2014 v 10:28 | Reagovat

ale inak, chlap varivý, to je super! :-)

8 SV SV | 15. dubna 2014 v 10:32 | Reagovat

milé dámy, máte úžasné recepty a určite je to všetko welllmi moc chutné! ale na môj vkus strašne moc zložité. to ja vezmem karfiol (květák) uvarím ho v slanej vode a ham! je to zdravé chutné a jednoduché na prípravu :-) pre väčšie zdravie doporučujem podávať so surovou brokolicou a mrkvou - to je ešte aj pekné :-)

9 waity waity | E-mail | Web | 15. dubna 2014 v 19:42 | Reagovat

[8]: SV, jsi určitě zdravá jako řípa :-) Květák dělávala babička vařený, na strouhance osmažený. Brokolici také tak. Nevím už, zda tam dávala ještě něco jiného. Bylo to dobré a taky jednoduché ;-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama